Slik lykkes du med TREFILAMENT

Følgende regler er gode å tenke på ved bruk av trefilament:
  1. Trefibre brenner seg lett i den varme delen av printeren. Det er derfor meget viktig å sørge for at filamentet beveger seg relativt raskt gjennom maskinens varme deler, og ikke blir stående å koke i dysen over tid. Trekk ut filamentet så snart maskinen er ferdig med utskriften, og sett det heller inn igjen ved neste utskrift.
  2. Maskinen må være ren slik at filamentrester fra filamenter som krever høyere temperatur ikke kan ligge i dysen å lage hindringer.
  3. Dysestørrelsen må være minimum 0,4mm for å gi plass til trefiber.
  4. Temperaturen som kreves for å printe trefiber er lavere enn vanlig PLA, og ligger mellom 180-200 grader normalt. Dette for å unngå at fiber eller bindebiddel skal brenne seg fast under print. 
  5. Hastigheten på utskriften bør holdes over 50mm/s for å unngå at filamentet blir stående for lenge i det varme området.
  6. Laghøyden bør være større enn 0,20mm slik at det hele tiden er gjennomstrømning av filament. Høyere laghøyde gir også en ekstra bonus ved at det ser mer ut som tre.
  7. Ofte vil en etterarbeide printen ved å pusse ned ujevnheter. Ha derfor litt ekstra tykke vegger slik at du ikke ender med å pusse hull i modellen
Feilsøking:

Tett dyse med en gang

Som regel fordi du har for høy temperatur eller noe inne i dysen som blokkerer. Senk temp og rengjør maskinen.

Tett dyse etter en stund

For liten gjennomstrømning av filament. Øk farten på utskriften, laghøyden eller sjekk temperatur. KAn komme av rester av annet filament som har løsnet, så sjekk for rester av andre filamenter i maskinen.

Mye stringing

Ikke uvanlig, og er lett å fjerne etterpå. 

Jeg må bruke temperaturer utenfor det som er oppgitt på pakken

Alle maskiner er ulike, og ingen er like. Noen har termistoren plassert nære varmeelementet, andre for langt unna. Dette gir alle maskiner forskjellig temperaturanvisning. Prøv deg frem med en testkube som du finner under NYTTIGE FILER før du setter på en større utskrift.