Slik lykkes du med SELVLYSENDE

 Følgende regler er gode å tenke på ved bruk av selvlysende PLA filament
  1. Ved printing av overheng vil PLA krølle seg oppover som følge av krymping ved kjøling. Ved dysestørrelser over 0,6mm kan dette føre til at dysen treffer denne kanten under utskrift, noe som kan føre til skipping. Dette kan avhjelpes ved å legge på noen lag med tett support under slikt overheng.
  2. Små deler smelter lett selv ved bruk av aktiv kjøling. I slike tilfeller kan det være lurt å printe to deler med god avstand fra hverandre på platen, sli kat lagene får tid til å stivne mellom hvert lag.
  3. PLA er laget av plantestivelse, og vil brennes til en brun og svart masse om den samler seg på dysen eller varmeblokken. Hold utstyret rent til enhver tid for å unngå flekker i utskriften.
  4. For sterkest og lengst lysende modeller er det tykke vegger som gjelder. Minst 2mm vegger gir mye sterkere lys, og modellen vil avgi lys mye lengre etter utskrift.
  5. De lysavgivende partiklene lades ved serkt lys, f.eks. fra en led lykt eller mobilblits. Hvor lenge du lyser på modellen vil ikke avpeiles nevneverdig i hvor mye eller hvor lenge den avgir lys. En modell som har stått en hel dag i solen vil ikke lyse en hel natt av den grunn. Den vil istede avgi lyset sitt gradvis i takt med at solen blir borte, og vil ende opp med å ikke avgi noe særlig lys når de blir mørkt. Lys heller noen sekunder på modellen med ett sterkt lys etter at det er blitt mørkt, og du vil se resutater med en gang.
  6. Dysestørrelsen bør være minst 0,4mm for å slippe de lysgivende partiklene forbi.
  7. De samme partiklene som avgir lys er meget skarpe og harde. De vil slite på en messingdyse ved mye bruk. Hvor mye avhenger av alt fra dysestørrelse til hvilket materiale dysen er laget av. Det anbefales ståldyser til slik printing.
Feilsøking

Utskriften sitter ikke fast i underlaget

Prøv å legg ett lag med PVA lim på platen. Oppskrift finner du HER

Modellen lyser kortvarig eller mindre enn jeg trodde

Mengden lysavgivende partikler i filamentet er begrenset, og kan ikke sammenlignes med for eksempel selvlysende maling på EXIT skilt. Disse er speisalblandet for å lyse lenge og sterkt, noe som ikke er mulig å oppnå i filamentbasert printing til en pris som er overkommelig. Ved å bruke rådene over kan du derimot oppnå veldig bra lysstyrke og lysetid.

Overheng siger ned

Bruk support eller øk hastigheten på viften slik at filamentet rekker å stivne før det blir offer for tyngdekraften.

Jeg må bruke temperaturer utenfor det som er oppgitt på pakken

Alle maskiner er ulike, og ingen er like. Noen har termistoren plassert nære varmeelementet, andre for langt unna. Dette gir alle maskiner forskjellig temperaturanvisning. Prøv deg frem med en testkube som du finner under NYTTIGE FILER før du setter på en større utskrift.