Slik lykkes du med PLA

Følgende regler er gode å tenke på ved bruk av PLA
  1. Ved printing av overheng vil PLA krølle seg oppover som følge av krymping ved kjøling. Ved dysestørrelser over 0,6mm kan dette føre til at dysen treffer denne kanten under utskrift, noe som kan føre til skipping. Dette kan avhjelpes ved å legge på noen lag med tett support under slikt overheng.
  2. Små deler smelter lett selv ved bruk av aktiv kjøling. I slike tilfeller kan det være lurt å printe to deler med god avstand fra hverandre på platen, sli kat lagene får tid til å stivne mellom hvert lag.
  3. PLA er laget av plantestivelse, og vil brennes til en brun og svart masse om den samler seg på dysen eller varmeblokken. Hold utstyret rent til enhver tid for å unngå flekker i utskriften.
  4. Ingen PLA er lik, og tilførsel av forskjellige fargestoffer og tilsetninger kan svekke og forsterke plasten. Men det kan og føre til at PLA fra samme leverandør har forskjellige egenskaper fra en farge til en annen. Ta derfor ikke for gitt at det som fungerer for hvit PLA er like bra for svart PLA. Kjør en rask test av innstillinger ved å printe en test før større utskrifter
Feilsøking

Utskriften sitter ikke fast i underlaget

Prøv å legg ett lag med PVA lim på platen. Oppskrift finner du HER

Overheng siger ned

Bruk support eller øk hastigheten på viften slik at filamentet rekker å stivne før det blir offer for tyngdekraften.

Jeg må bruke temperaturer utenfor det som er oppgitt på pakken

Alle maskiner er ulike, og ingen er like. Noen har termistoren plassert nære varmeelementet, andre for langt unna. Dette gir alle maskiner forskjellig temperaturanvisning. Prøv deg frem med en testkube som du finner under NYTTIGE FILER før du setter på en større utskrift.