Velocitypainting

opprettet den under Info

Velocitypainting

 

Velocitypainting(VP) er er teknikk der en ved å endre hastigheten, og bare den, kan skape flotte mønstre i en 3D printet modell uten å endre overflaten, bare hvordan lyset brytes. Teknikken er nå blitt mye enklere enn før ved at det er laget et eget brukergrensesnitt som lar deg velge .gcode fil, bilde og sette visse parametre, før du trykker GENERATE og den ferdige .gcodefilen blir klargjort for deg. Men hvordan fungerer det egentlig? Hvordan får DU det til? 

 

Hvordan det fungerer

Selve prinsippet bak er enkelt. Det tar høyde for at lyset vil brytes forskjellig gjennom materialet hver gang hastigheten på utskriften endres. Dette gjør at for å få skikkelig effekt av VP bør det gjøres på gjennomsiktige materialer. Jeg har prøvd på PET-G fra eco3D, og det fungerte helt supert. En kan ved hjelp av dette enkelt lage alt fra tigerstriper til logoer på det en velger å skrive ut helt uten kunnskap om 3D modellering. Effekten er visuell, ikke direkte fysisk, det vil si at du får en glatt overflate, men kan fortsatt se både mønstre og tekst om du ønsker. Alt med måte selvsagt da oppløsningen vil avhenge av alt fra laghøyde til hastighet og materiale.

 

Hvordan en gjør det

Start med å laste ned programmet VelocityPainting v0.5.4(dagens versjon per 080517) fra https://www.velocitypainting.xyz/gui/download.html 

Installer/Pakk ut filene. Lag gjerne og en snarvei til skrivebordet slik at det blir enkelt å finne neste gang.

 

Åpne din favoritt slicer. Jeg bruker Simplify3D, men du bruker det du er vant med. Her slicer du modellen du vil bruke som grunnlag VP prosessen. Men merk deg: Hastighet for alle ytterlag må settes til 100%(BLÅ MERKING)

Husk også innstillingen i den røde rammen. Du trenger denne når du skal sette opp VP prosessen snart.

Slice filen og lagre den ett sted du finner den igjen.

 

Åpne programmet du lastet ned og du ser dette bildet:

 

Her er en enkel forklaring

Brun - Trykk på .gcode og velg den filen du akkurat slicet i forrige trinn. Trykk deretter på Image og velg ett mønster du vil at skal projiseres på modellen. Mønstre finner du enkelt på GOOGLE.

Rosa - Her setter du inn hvor stort du vil at bildet ditt skal være når det er projisert på modellen. Z offset betyr hvor langt opp på modellen bildet skal starte ved X og Y projisering. 

Oransje - Sett inn coordinatene for senter av din 3Dprinter. Har du er 200x200mm skriveflate skal du skrive inn vedien 100 i begge boksene.

Rød - Target er den hastigheten du valgte å slice modellen på som du ble bedt om å huske når du slicet. I Low skriver du inn hvor lang ned maskinen skal gå i hastighet, og i High hvor høyt. Dette blir avgjort av fargenyansene i bildet, der mørk blir sakte og lyst fort, noe som avgjør hvor sterkt avtrykk du får, og må bare prøves og feiles litt med for å få den effekten DU ønsker.

Lilla - Her velger du hvordan, eller i hvilken retning du ønsker mønsteret projisert på modellen. X, Y og Z refererer til å projisere bildet flatt forfra, fra siden og ovenfra. Cylinder projiserer bildet som en sylinder rundt modellen, men Spherical kan brukes til å projisere ett verdenskart på en jordklode f.eks. da det legger bildet som en kule rundt hele modellen.

Blå - Husk å velge rett hastighetstype MM/SEC eller MM/MIN

Lys Grønn - Du bør nå lagre denne profilen, ettersom programmet startet uten innstillinger hver gang du starter det.

Mørk Grønn - Trykk Generate og velg ett nytt navn for .gcodefilen som skal bli resultatet av prosessen. Prosessen kan ta litt tid avhengig av modell og bilde. Når den er ferdig står det SUCESS i det lille vinduet.

 

Du kan nå laste inn den ferdige .gcode filen i din slicer for å se resultatet. I Simplify3D drar du bare filen fra mappen sin og inn i programmet, og Simplify3D lager selv en forhåndsvisning av .gcodefilen. Velg å se hastigheten på utskriften, og du vil se mønsteret som fargeforandring.

Nærmere

Nå er det bare å printe filen når du er fornøyd selv.

 

Så enkelt kan det gjøres. Under finner du noen bilder av hvordan min modell ble, og hvilke innstillinger jeg brukte. Jeg kunne nok ha hatt større forskjell i hastighetene for å få ennå bedre avtrykk, men det er det som er morsomt med dette, at en lærer av sine feil. Min modell ble printet på en PrimaCreator P120 med eco3D Gjennomsiktig rød PET-G. Denne lille allsidige maskinen kan skrive det aller meste takket være sin robuste og kompakte design sammen med sin oppvarmede skriveflate. Jeg har også kostet på den en PEI plate for ønsk feste, enkelhet og komfort ved utskrift. Modellen er fra Thingiverse, og er Treefrog av MorenaP.

 

Vil du ennå vite litt mer?

Sjekk ut denne Videoen:

https://www.youtube.com/watch?v=iTs6_oBRnSQ

 

Les mer om programmet VelocityPainting:

https://www.velocitypainting.xyz/gui/index.html

 

Les mer om den geniale PrimaCreator P120:

http://www.e3printable.no/nettbutikk-norge/53-3d-printere/397-primacreator-p120-m1kg-pla/

 

Skaff deg Simplify3D, det er virkelig verdt pengene:

https://www.simplify3d.com

 

Husk å donere litt til de som laget denne fantastiske funksjonen om du liker den via linken i programmet!

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din