Jeg skal/Skal jeg kj°pe 3Dprinter?

Opprettet den under Info

Jeg skal/Skal jeg kj°pe 3Dprinter?

Jeg skal / Skal jeg kjøpe 3Dprinter

Mange går med en drøm om 3Dprinter. En maskin der du bare trykker på en knapp og den lager de utroligste figurer og komponenter. For det har du sett på YouTube, Facebook og ellers over alt. Du forstår selvsagt at vi ikke har Star-Trek teknologi ennå, så det er ikke snakk om en maskin som kan skape alt av tynn luft, men det er så nærme vi kommer i dag. Du har sett bilder av nydelige modeller av biler, tanks, troll og fullt ut brukbare komponenter printet i alt fra plast til metall.

NÅ ER DET DIN TUR! Eller er det det?

For det du IKKE fikk se var den esken med feilede prints for å finne rette innstillinger. Ei heller alle timene operatøren brukte på å lære disse. Du fikk ikke se alt etterarbeidet med å pusse, sparkle, pusse, sparkle, pusse sparkle og lakke. Du fikk ikke se hvor mye arbeide det tok å lime sammen alle delene figuren EGENTLIG består av. Og til sist men ikke minst fikk du ikke se prislappen på maskinen som laget delen eller hvor mye det kostet med feilede prints.

Så er 3Dprinting så kjekt da? Er det nyttig? Hva kan du forvente? Og ikke minst kan du lure på hvorfor jeg er så negativ når det er jeg som selger disse maskinene?

For sannheten er at 3Dprinting er det morsomste en kan gjøre med klærne på!

En må bare ha forventningene på rett sted, og ikke minst vite hva en går til.

Visste du at otere ikke kan svømme ved fødsel, men må lære det?

 

Realiteten

Per i dag er de fleste 3Dprintere enten de koster 2000,- eller 200 000,- bare en maskin som tar imot kommandoer, utfører dem blindt og du som operatør er ansvarlig for at disse kommandoene blir som forventet. Det er nemlig ikke bare å laste ned en modell, legge den inn på 3Dprinteren og tro at det kommer ut en kopi. Tvert imot. Her må du se på modellen du lastet ned som noteheftet, 3Dprinteren som instrumentet og deg selv som musiker. En god 3Dprint er ikke ett resultat av en god maskin alene, men heller at han som bruker den har lagt ned masse tid på å bli god på 3Dprinting.

Stemme gitaren

Det første du må lære deg er å stemme gitaren. Dette må du gjøre ofte på billige maskiner, mens de dyrere maskinene er flinkere til å holde seg stemt. Med stemming mener vi å holde maskinen ved like. Det vil si stramme skruer, sørge for rette vinkler i alle akser, at hjul spinner men ikke er løse, at belter er stramme, men ikke for stramme, at stenger er smurt, at tannhjul er rene og mye mer. Dette er for å sørge for at maskinen din kan lage de rette «tonene» når den skal printe. En ustemt gitar høres fæl ut uansett hvor flink du er til å spille…

Lære å spille

Det første du må forvente å bruke tid på er å lære å printe. Det vil si bli kjent med prosessen, software, hardware og ikke minst samspillet mellom disse. Dette tar tid, og tiden er som regel omvent proposjonal med hva en betalte for maskinen. Dyrere maskiner trenger mindre øving da de er laget for produktivitet, mens billigere maskiner er ofte levert med minimalt med instruksjoner, gammel software, og du står som regel alene med å lære deg dette. Felles for alle er at du ikke kan forvente at butikken skal gi deg gitarkurs gratis bare fordi du kjøper en gitar. Like lite som at bilforhandleren vil lære deg å kjøre bil…

Lære å lese noter

Prosessen med å lære starter med å skrive ut små klosser, leker, dill og dall til du mestrer å hente inn en modell, finne rett orientering, legge til support og overføre det til maskinen med en viss grad av forutsigbarhet. Men ingen blir utlært, da alle ender opp med litt unoter her og der. Du må lære deg å lese notene eller lese modellen om du vil. Det vil si du må finne rett orientering, alt ut fra styrke, lagretning, behov for innfyll, veggtykkelse og mye mer. Dyrere maskiner har ofte medfølgende software som kan analysere modellen for deg og gi en pekepinn, mens billigere maskiner bare kjører ett «standard» oppsett her som «passer alle».

Lage musikk

Når du kan stemme, spille og lese noter er du klar for å lage musikk. Du har lastet ned en modell, du har analysert den, du har slicet den, du har sørget for at maskinen er klar og nå først kan du forvente en god modell. Men så ender du med en smørje av plast allikevel? Vel, da må du øve mer helt til det sitter.

 

Noen raske ord om valg av maskin

Å velge rett maskin kan ofte være skillet mellom å bli en Hendrix eller å bli som meg(en som kan grepene på en gitar, men er så umusikalsk som en oter i brunst). Når det er sagt, så må vi ikke glemme at en billig gitar kan også lage fin musikk, men det kommer an på hvor godt stemt og hvor god du er til å spille.

Supermaskinen

De fleste tenker kun at de vil ha det billigste og helst det største de har råd til. Men tenk litt over dette. Jo større maskin du vil ha, og jo mere funksjoner du vil ha, jo dyrere må jo maskinen bli for å få dette til på en god måte. Så for å løse dette ligger ofte disse billige «supermaskinene» i ett noe farlig grenseland mellom hva som er forsvarlig, hva som er «godt nok» og hva en kan komme unna med. De bruker billigere ledninger, billige plugger, motorer, belter og så videre. Så ja, du får en maskin som fungerer, men ikke forvent at den er verdens beste til alt. Du har tross alt kjøpt en maskin som ligger i grenselandet av hva de kan levere og må forvente å mekke litt selv for å få en topp maskin her.

Typiske: Raptor V1/V2, CR-10 MAX, Ender serien, Wanhao I3 etc.

Småen

Dette er maskiner med liten byggeplate, uten sensorer for filament og der du må selv justere skriveflaten. Disse er ofte sett på som leketøy av mange dessverre. Men det produsenten gjør som de andre ikke gjør er at de i stede for å bruke pengene på all slags dill og dall du som nybegynner ikke trenger så bruker de penger på å lage en maskin som fungerer hele tiden. Som ikke er presset til yttergrensene slik at den stadig møter veggen. Disse maskinene er utmerket til nybegynnere for de lærer deg prosessen uten å måtte ergre deg over stadige problemer. Disse er også som regel greit dokumentert og du er raskt i gang med printingen. Vedlikehold og hjelp er som regel bare en liten tur innom leverandørens nettside unna.

Typiske: PrimaCreator P120, Flashforge Adventurer 3, FlashForge Finder serie

Pengemaskinen

Dette er de dyre maskinene som ofte leveres med eget økosystem med materialer, software og har rykte for å være meget solide maskiner. Disse er ikke for nybegynneren når det kommer til prislapp, men for en bedrift som skal starte med 3Dprint er dette ett langt bedre startpunkt enn alt annet. For 3Dprinting tar tid, og tid er penger. En maskin som koster litt, men som ALLTID leverer det du ber om tjener seg fort inn fremfor å kjøpe en billig maskin fra Kina som du ender opp med å bruke mer tid på å skru på enn å printe. Derfor kaller vi disse for pengemaskiner, for de koster penger, men de gir også penger tilbake. Disse leverandørene bruker også tid og penger på å dokumentere rutiner, vedlikehold og tilbyr ofte meget god kundesupport. 

Typiske: Raise3D E2, Raise3D Pro2 Serie, Zortrax, Flashforge Guider IIs, Flashforge Creator 3, Ultimaker, Omni, CreatBot industriserie


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din