Herdede PREMIUM dyser, er de verdt det?

opprettet den under Info

Herdede PREMIUM dyser, er de verdt det?

For en tid tilbake ble E3printable.no kontaktet av Tore Langelandsvik da han ville ha litt tips og råd angående en noe uvanlig print han ville gå i gang med. Han ønsket å printe en LEGO skjelett figur, men i jumbo størrelse, og i selvlysende materiale! Selvlysende materiale inneholder partikler som er verre enn karbonfiber når det kommer til slitasje på dyser og Tore så for seg at det skulle gå med ca 6 kilo med PrimaSelect selvlysende PLA. En mengde som er ganske brutal for hvilken som helst maskin og dyse. Vi syns det hørtes så spennende og sprøtt ut, at vi bestemte oss for å sponse han med to herdede PREMIUM dyser fra PrimaCreator. To dyser fordi han ville gjøre det på Craftbot 3 der en kan skrive to like deler speilvendt samtidig og spare tid. Avtalen var at hele greia skulle printes med disse dysene, og at de skulle testes med en 0,8mm sprøytespiss før og etter printingen for å sjekke slitasjen.

Data på figuren

Høyde: 76cm

Vekt: 5844g (Ikke medregnet feilprints og spagetthi)

Tid: 100,5t

Printer: Craftbot 3 med 0,8mm dyse på begge hoder

Modell: https://www.myminifactory.com/object/3d-print-classic-skeleton-minifig-42077

Her er noen bilder fra printingen

Et bilde som inneholder bord, innendørs, sitter, veggBeskrivelse som er generert med svært høy visshet

Med Craftbot 3 halverte Tore mye av printetiden ved å printe for eksempel armer og bein både høyre og venstre på en gang.

Et bilde som inneholder innendørs, veggBeskrivelse som er generert med høy visshet

Ikke ALL filamentet som ble brukt endte opp i modellen… her er nesten 750g selvlysende filament som ikke satt fast i underlaget over natten.

Et bilde som inneholder bord, innendørs, gulv, sitterBeskrivelse som er generert med høy visshet

Hodet var så stort at det nesten tok opp hele byggevolumet på maskinen som er 322x250x250mm. Øynene ble malt etter print for å spare tid.

Et bilde som inneholder innendørsBeskrivelse som er generert med svært høy visshet

Alle delene samlet får ikke plass i maskinen.

Et bilde som inneholder innendørs, bord, gulv, sitterBeskrivelse som er generert med høy visshet

Selvsagt må vi ha med ett bilde med lyset av.

Her er hele figuren ferdig montert, og på utstilling.

Et bilde som inneholder innendørs, veggBeskrivelse som er generert med svært høy visshet

Stabelen med tomme ruller viser mengden filament som gikk med i dette prosjektet. Den siste rullen som står på gulvet til høyre for figuren er det som er igjen av 9 ruller med selvlysende filament…

Så hvordan gikk det med dysene?

Vi kan først se hvordan det gikk med filamentsensorene på maskinen, som har en liten del laget i aluminium som fører filamentet inn i sensoren…

Et bilde som inneholder servise i tinn, bakke, metall

Beskrivelse som er generert med høy visshet

Som du ser gikk det ikke så bra. Dette er ett veldig godt bilde på hvor tærende selvlysende filament er… 

Men dysene da?

Etter å ha spydd ut nesten 9 ruller med selvlysende filament var de akkurat like trange som de var før printen startet. Dette viser at PrimaCreator PREMIUM herdede dyser er noe av det tøffeste du kan sette på maskina di, uten å måtte ty til edelstener. Så hvorfor akseptere noe annet enn det beste for DIN printer?

 

 

 

Dysen er det siste plasten skal gjennom før den kommer ut i dagslyset igjen, og kommer i mange utforminger, ulike hardheter og ulike design. Men alle gjør det samme, nemlig at de legger en streng av smeltet plast ned på modellen for å bygge den lag på lag. Men hvorfor skal du bruke penger på en kvalitetsdyse når du kan kjøpe en tipakning fra eBay for en hundrelapp?

Fordi dysen er like viktig for maskinen som tuppen er for en blyant. En blyant skriver selv om tuppen er slitt og dårlig, men skal du tegne noe nøyaktig må du ha en spiss tupp som gir deg en jevn strek akkurat der du vil ha den. Sånn er det med dyser også. En dårlig dyse vil legge ut plast, men den kan legge den skjevt, den kan trekke plast etter seg, den kan ha feil størrelse i hullet og lage en tykkere eller tynnere strek enn du ønsker.

Tusen takk til Tore Langelandsvik for å ha gitt oss bilder og tillatelse til å trykke disse her på bloggen.

Du kan se flere av hans arbeider på www.t3d.no


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din