Noen ord om laghøyde

Opprettet den under Info

Laghøyde er tykkelsen på hvert lag i en 3D print som de fleste vet. Og om du printer med lavere laghøyde får du en jevnere overflate, men også mye lengre printetid. Dette er også kjent for de fleste. Men hvor HØY laghøyde kan du printe med fornuftig?

Vel, svaret er ikke gitt med ett enkelt tall, det er heller gitt med en prosentandel av dysens størrelse. De aller fleste bruker en 0,4mm dyse, og de fleste vil og si at deres standard laghøyde er 0,2mm ettersom det går opp i 5 lag per med mer, og overflaten blir bra samtidig som printetiden er akseptabel. Men hva skjer om jeg velger å bruke 0,3mm laghøyde på min 0,4mm dyse istede?

Det første som skjer er at printetiden kuttes dramatisk, det andre er at materialforbruket går opp litt. Dette bildet viser eksempel på samme modell slicet med 0,1mm, 0,2mm og 0,3mm laghøyde i Simplify3D

Laghøyde i den loddrette aksen, og printetid i den vannrette

Men det mange ikke tenker på er nettopp det viktigste, nemlig at styrken i modellen går NED. Dette på grunn av at du får mindre areal der to lag møtes. Som bildet under viser, så er forskjellen mellom 0,2mm og 0,3mm laghøyde med en 0,4mm dyse at du kun får halve arealet som er i kontakt med laget over/under. Dette gir også mye bedre overheng ettersom neste lag får større areal å bygge på ved lave laghøyder. 

Dette er noe å tenke over når en slicer f.eks ABS eller materialer som har lett for å warpe. En vil da mye enklere få sprekker i disse om en bruker store laghøyder, fremfor å velge lavere lavhøyder selv om tiden det tar å printe er lengre. Jo mer kontaktflate mellom lagene, jo jevnere varmeoverføring, og jo større areale for å holde lagene sammen.

Så tenk over dette med laghøyde når du slicer. Har du det travelt, hva med heller velge en større dyse slik at du får nok overflate? Å skifte dyse er veldig enkelt, og det innebærer svært lite risiko om du gjør det riktig. Det får du mer om i neste blogginlegg…


Kommentar(er) 1

  • Nina Sørum
    Nina Sørum

    Takk, fint forklart for en newbie! Ser fram til den neste om bytting av dyse. (Har allerede kjøpt en 0,6 mm dyse, men ikke prøvd ut ennå).

    Svar

Skriv kommentaren din