Filamentfilter

Opprettet den under Info

Hva er ett filamentfilter?

Ett filamentfilter har i oppgave å hindre støv, skitt, og hår som kan sette seg på filamentet ved produksjon og ved lagring fra å komme inn i 3D printeren. Fremmedlegemer som dette vil følge med filamentet gjennom ekstruderen, og ned i hotend der der blir brent og i de fleste tilfeller liggende helt til det oppstår en hel eller delvis blokkering av dysen. Det vil også føre til økt motstand gjennom hotend, noe som i sin tid fører til skipping på ekstruderen.

Selv har jeg kjørt med slike filter siden jeg begynte med 3D printing, da det ferdes to katter her i huset, og de avsetter en del hår over alt. I tillegg er jeg nok ikke flink nok til å dekke til filamentet mitt under lagring mellom bruk, og det både files, hamres og brukes elektriske verktøy i samme rom som jeg oppbevarer mine egne ruller i fri luft.

Jeg bruker noen dråper med vegetabisk olje som jeg drypper i filteret i ny og ne, ca en gang hver måned for å smøre alt fra PTFE tuber, til selve hotend. Min erfaring ved printing på mange forskjellige maskiner og hotends, er at en all metal hotend som går uten ett slikt filter med olje vil ha mye større fare for å oppleve en klogg som følge av heatcreep.

 

 

 

Hva er «heatcreep»?

Heatcreep oppstår når varme kryper oppover i filamentet fra den varme sonen i hotend og opp i den kalde sonen. Her møter det nå flytende filamentet kaldt metall(i all metal hotends) eller kald PTFE som vil kjøle det flytende filamentet ned slik at det ender med å stivne. En klogg oppstår, og printeren vil etter at printet har gått en gitt stund ikke klare å presse plast gjennom hotend. Så om din maskin printer små ting flott, men etter hvert på store ting klogger seg har du nok ett problem med heatcreep. For å løse problemer med heatcreep kan en bytte PTFE i hotend, og sørge for at den kalde delen av printeren får nok kjøling. Kanskje den herlig stille Noctua viften du monterte for noen dager siden er deilig for ørene, men det er ikke sikkert den kan flytte nok luft til å kjøle ned den kalde delen av hotend tilstrekkelig… I mange tilfeller kan det å installere ett slikt filter med olje på være nok. Om det er fordi oljen sørger for bedre transport av varme vekk fra hotenden i den kalde sonen, eller om det er fordi oljen minsker filamentets tendens til å feste seg til metallet er uvisst, men jeg kan gå god for at det har en stor effekt.

Men hva med lagbindingen?

Det er ikke til å komme bort fra at olje mellom lagene vil føre til dårligere lagbinding om du har på alt for mye olje. Min erfaring er at litt olje en gang i ny og ne i filteret ikke er merkbart på lagbinding eller utseende på utskriften, men at det har meget positive resultater på klogging. Så med mindre du dynker filamentet i olje, vil det gå helt fint. Og la oss være ærlige, nemlig med at de fleste printer dingser som ikke akkurat skal brukes på en romferge, så en må legge forventingene deretter og.

Hvordan lage ett slikt filter?

Ett slikt filter kan du enkelt lage selv, enten ved å tegne det selv, eller laste ned ett som allerede finnes på nedlastningssider på internett. E3printable har samlet det beste fra de som allerede finnes på nettet og laget sitt eget. Du finner det her:

Last ned filter her

1. Skriv ut filteret

2. Dette trenger du: Saks, svamp og filter

3. Klipp av en stripe av svampen på ca 2cm.

4. Klipp den hvite delen av svampen av.

5. Klipp en bit av svampen på ca 2cm.

6. Del biten i to på midten.

7. Putt de to bitene i hver sin halvdel av filteret.

For å olje filteret anbefales det at du går på ett apotek, kjøper en 1- 5ml sprøyte, og gjerne noen sprøytespisser rundt 0,5mm. Alle apoteker har slikt, og det koster ikke mange kronene.

Når jeg har byttet svamp eller laget ett nytt filter åpner jeg filteret, og drypper to dråper midten av hver svamp, lukker filteret og drypper tre dråper bak i hver svamp.

Så lar jeg filteret være lukket en time før jeg setter det på filamentet for å la oljen spre seg i svampen.

 

Når oljen skal etterfylles dryppes 2-3 dråper olje i hullet på baksiden av hver svamp.

Filteret klemmes rundt filamentet som går inn i maskinen, slik at alt filament som går inn i maskinen dras gjennom det.

Slik ser ett godt brukt filter ut. Tenk på hvor mye skitt en IKKE får inn i hotend med ett slikt filter!

Med dette filteret håper jeg du kan unngå de helt store problemene med klogging, ihvertfall på grunn av skittent filament. Lykke til !

-Even Andersen


Kommentar(er) 2

 • Jan Pacak
  Jan Pacak

  Use original E3D v6 hotend with good filament and you will not need such a devices.

  Svar

 • Ola Magne Ruud
  Ola Magne Ruud http://www.ruudimental.no

  Har brukt slikt filter lenge på alle tre maskinene mine og har veldig sjeldent clog i heatbreak og ikke minst i nozzle. Slet veldig med det før og det kan være utrolig frustrerende med partial clog som kommer og går litt. Bruker en dæsj silikonolje fra spray som har fungert fint til nå. Mange anbefaler vegetabilsk olje som sikkert funker helt fint, men i mitt hode er syntetisk olje et tryggere valg mtp harskning og bakterier. Teori uten evidens så ta det men klype salt (eller olje)

  Svar

Skriv kommentaren din